Dutch Amateur Show Showing Association

Vraag en Antwoord

1. Sinds wanneer zijn er sneeuwschoenen ?

Sneeuwschoenen zijn er al heel lang (zeker 6000 jaar). Bekend zijn de sneeuwschoenen die de jagers in de canadese bossen in de 18e eeuw al droegen, toen nog de "tennisrackets" onder hun schoenen. Als sport is er sinds het begin van de jaren tachtig een ontwikkeling zichtbaar. Dit was ook meteen het begin van de soms revolutionaire ontwikkeling die de sneeuwschoen heeft doorgemaakt.

2. Wat voor soorten sneeuwschoenen zijn er ?

Er zijn drie basis principes :
- de sneeuwschoenen met een houten raamwerk. Deze sneeuwschoenen hebben heden ten dage vooral nog een decoratieve functie. Als gebruiksvoorwerp voldoen ze niet meer.
- de sneeuwschoenen met een aluminium raamwerk. Deze sneeuwschoenen zijn afgeleid van de houten sneeuwschoenen. Dit type sneeuwschoen is prima bruikbaar in wat vlakkere gebieden maar verliest zijn stabiliteit in de wat steilere stukken. Alleen absolute topmodellen zoals de Easton sneeuwschoenen zijn wel stabiel genoeg voor alle gebieden.
- de sneeuwschoenen van kunststof. Deze vaak high tech sneeuwschoenen hebben, behalve de naam, weinig meer gemeen met de eerdere modellen. Ze zijn vaak ergonomisch gebouwd en zijn ontwikkelt voor diverse gewichten en terreinen. Dit type shneeuwschoen maakt sneeuwschoenwandelen mogelijk in gebieden waar eerder niet aan "snowshoeing" gedacht kon worden. Ook het snowshoerunning heeft door deze ontwikkeling een brede vlucht genomen. Een merk als Inook kent inmiddels een groot aantal patenten op deze hoogwardige sneeuwschoenen.  Pas op voor goedkope sneeuwschoenen ! De terugweg met een defecte sneeuwschoen kan heeeeel erg lang zijn. Dat geldt ook voor kou-bestendigheid (slecht kunststof kan breken in extreme koude).

3. Moet ik snowshoeing leren ?

Snowshoeing, schneeschuhwandern of sneeuwschoenwandelen is een zeer laagdrempelige sport voor beginners. De sneeuwschoenen zijn zo ver doorontwikkeld dat het aandoen en wandelen op sneeuwschoenen niet moeilijk meer is. (Let er als beginner op dat je met goed materiaal aan de slag gaat. Dat is vooral voor beginners van belang). We adviseren overigens om een kennismakings cursus te volgen zodat u leert waar u op moet letten bij het materiaal (de sneeuwschoenen en de poles) en zodat u de fijne kneepjes leert. In Nederland organiseert DASSA kennismakingscursussen in skihallen. Buiten Nederland (in de alpenlanden en scandinavië) zijn er sneeuwschoen wandelbegeleiders die je op weg helpen. Ga overigens boven de boomgrens altijd op pad met een erkende gids !

4. Is snowshoeing een topsport ?

Snowshoeing is een total body work out. En natuurlijk is snowshoerunning als topsport te zien. Aan snowshoerunning wedstrijden doen topatleten mee. En ook voor de eerste in een groep, die het spoor nog moet maken in de diepe sneeuw, is snowshoeing pittig. Maar de volgers krijgen het steeds gemakkelijker. (Tijdens de olympische spelen van Vancouver in 2010 wordt er door de IASSRA een snowshoe wedstrijd georganiseerd ter promotie van de sport snoiwshoerunning).

5. Wat is nordic snowshoeing ?

Nordic snowshoeing is nordic walking in de sneeuw op sneeuwschoenen. Door moderne sneeuwschoenen is het afrollen van de voet mogelijk en kan de nordic walking (of exerstriding) techniek ook op sneeuwschoenen worden uitgevoerd. Bij DASSA zijn twee erkende nordic snowshoe trainers (opgeleid aan de nordic Academy / NWO) werkzaam.

6. Waarom telescopische poles ?

Voor snowshoeing kun je bergwandel stokken gebruiken of nordic walking stokken. In beide gevallen is het van belang dat deze poles verstelbaar zijn. Waarom ? Omdat bij snowshoeing niet altijd bekend is hoe diep de pole in de sneeuw inzakt en de lengte aangepast moet kunnen worden. Hetzelfde geldt voor als langere tijd op zeer ongelijk terrein gelopen moet worden. Je past de poles dan aan het terrein aan. Belangrijk is een grote disc aan de onderkant en een wat langere punt zodat de stokken niet te ver inzakken in de sneeuw. Het zwitserse merk KV+ kent een aantal uitstekende poles met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

7. Kan ik nordic walking poles gebruiken ?

Ja dat kan. Al moeten de stokken wel verstelbaar zijn (langer ivm sneeuwdiepte), moet er een grote disc aan de onderzijde zitten en moeten de lussen verstelbaar zijn (handschoenen). Onze ervaring leert overigens dat een langlauf- of nordic walking grip uitstekend voldoet en zelfs beter houvast biedt dan de basis berglussen.

8. Welke rol speelt mijn gewicht bij snowshoeing ?

Het gewicht op de sneeuwschoen is het gewicht inklusief kleding en uitrusting. Als de loper zwaarder is dan de sneeuwschoen kan hebben kan dat in principe geen kwaad voor het materiaal (mits goede kwaliteit). Het enige dat gebeurd is dat met name bij verse sneeuw de snowshoe wandelaar enkele centimeters dieper wegzinkt. Dat is vooral voor de eerste loper in een groep zwaarder. De volgers krijgen steeds stevigere sneeuw onder hun snowshoes en het gewicht is steeds minder van belang. Basis is overigens het inzinken in circa 40 centimeter nieuwe sneeuw. En dat is zelfs in de alpenlanden een zeldzaamheid.

9. Maakt mijn lengte nog iets uit ?

De lengte van de loper speelt met name voor kleinere mensen een rol. Sommige sneeuwschoenen zijn zo groot dat ze een (te) brede pas tot gevolg hebben en dat loopt gewoon niet prettig. Het inzinken, zoals eerder beschreven, is minder van belang dan het prettig lopen. Kies dus geen (te) brede sneeuwschoenen als je korte benen hebt.

10. Maakt het gewicht van de sneeuwschoen nog iets uit ?

Ja, je sleept de sneeuwschoenen ten slotte mee. Kies voor lichte en stevige sneeuwschoenen. Van belang is ook of de sneeuwschoen moet worden opgetild (alu-raamwerk) of meerolt met de bergschoen (kunststof, topkwaliteit).

11. Hoe belangrijk is de binding ?

De binding is heel erg belangrijk. Het is de verbinding tussen schoen en sneeuwschoen. Let er op dat de binding eenvoudig te bedienen is (met één hand), dat de schoen goed op maat kan worden vastgezet, dat de schoen niet voor of opzij weg glijd en dat de binding stevig is. (Hadden we al gezegd dat goedkope sneeuwschoenen een grote ergernis kunnen worden ?). Vergelijk merken als Inook (kunststof) of Easton (alu-frame) maar eens met huismerk sneeuwschoenen...

12. Vanaf welke leeftijd kun je snowshoeing of sneeuwschoenwandelen ?

Als kinderen overweg kunnen met poles en een beetje wandelconditie hebben dan kunnen ze vanaf een jaar 5 mee met kleinere tochten. Probleem is dan een sneeuwschoen op maat. Inook is een van de weinige merken die we kennen die ook speciale kinder sneeuwschoenen hebben (vanaf maat 27).

13. Wat is een stijghulp en wat doet het ?

Een steighulp (steighilfe) is een voorziening op de sneeuwschoen waardoor de schoen kan worden vastgezet in een schuine stand (waardoor de schoen recht staat als je bergop loopt). Een steighulp is prettig als je in heuvelachtig of bergachtig terrein wandelt. Uiteraard wordt deze hulp ook alleen bergop gebruikt.

14. Welke schoenen moet ik aan bij sneeuwschoenwandelen ?

Stevige stabiele hoge bergwandelschoenen die bij voorkeur waterafstotend of -dicht zijn zijn het beste voor snowshoeing. Loop je lange tochten let dan ook op de isolatie waarde van de schoenen. Gymschoenen of moonboots zijn uit den boze !
Denk ook aan een paar "gamaschen". Deze eenvoudige extra broekspijpen om de schoen en broekspijp zorgen ervoor dat er geen sneeuw in de schoen kan komen. Ze kosten niet veel en geven veel plezier, met name bij losse, verse sneeuw.

15. En welke kleding ?

Snowshoeing is een total body work out. Pas de kleiding aan aan de temperaturen en werk volgens het ui-principe (laagjes kleiding). Denk eraan : elke laag moet dezelfde eigenschappen hebben (vocht doorlatend, warmte vasthouden). Dus geen katoenen shirtje als tussenlaag want dan is het effect van het dure onder shirt ook weg.

16. Wat heb ik in mijn rugzak ?

Denk aan : zonnebrandcreme, drinken, iets te eten, zonnebril, GSM, eerste hulp kit, extra kleding of dekentje. En in de rugzak van de begeleider (ruiger terrein) hoort daarbij : Kaarten, Kompas, GPS-apparaat, Lawine pieper, reanimatie masker, warmte deken, reserve poles, gamaschen, reserve snowshoe, schepje. 


TIP :
Als je geen bereik hebt met de mobiele telefoon en er is een noodsituatie dan helpt het volgende : haal de SIM kaart uit het toestel en bel 112. Er wordt een andere (vaak sterkere) frequentie gebruikt !

Tenslotte : Je kunt overal waar sneeuw ligt snowshoe-en. Respecteer de natuur en hou je aan de regels van het gebied waar je bent !

Heb je nog vragen of suggeasties dan mail : info@dassa.nl