Dutch Amateur Show Showing Association

Materiaal

Er zijn drie basis snowshoe principes :

Houten frame
- de sneeuwschoenen met een houten raamwerk. Deze sneeuwschoenen hebben heden ten dage vooral nog een decoratieve functie. Als gebruiksvoorwerp voldoen ze niet meer.

Aluminium frame
- de sneeuwschoenen met een aluminium raamwerk. Deze sneeuwschoenen zijn afgeleid van de houten sneeuwschoenen. Dit type sneeuwschoen is prima bruikbaar in wat vlakkere gebieden maar verliest zijn stabiliteit in de wat steilere stukken. Alleen absolute topmodellen zoals de Easton sneeuwschoenen zijn wel stabiel genoeg voor alle gebieden.

Kunststof
- de sneeuwschoenen van kunststof. Deze vaak high tech sneeuwschoenen hebben, behalve de naam, weinig meer gemeen met de eerdere modellen. Ze zijn vaak ergonomisch gebouwd en zijn ontwikkelt voor diverse gewichten en terreinen. Dit type shneeuwschoen maakt sneeuwschoenwandelen mogelijk in gebieden waar eerder niet aan "snowshoeing" gedacht kon worden. Ook het snowshoerunning heeft door deze ontwikkeling een brede vlucht genomen. Een merk als Inook kent inmiddels een groot aantal patenten op deze hoogwardige sneeuwschoenen.  Pas op voor goedkope sneeuwschoenen ! De terugweg met een defecte sneeuwschoen kan heeeeel erg lang zijn. Dat geldt ook voor kou-bestendigheid (slecht kunststof kan breken in extreme koude).

Poles

Voor snowshoeing kun je bergwandel stokken gebruiken of nordic walking stokken. In beide gevallen is het van belang dat deze poles verstelbaar zijn. Waarom ? Omdat bij snowshoeing niet altijd bekend is hoe diep de pole in de sneeuw inzakt en de lengte aangepast moet kunnen worden. Hetzelfde geldt voor als langere tijd op zeer ongelijk terrein gelopen moet worden. Je past de poles dan aan het terrein aan. Belangrijk is een grote disc aan de onderkant en een wat langere punt zodat de stokken niet te ver inzakken in de sneeuw. Het zwitserse merk KV+ (www.batooh.com) kent een aantal uitstekende poles met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Nordic walking poles : De stokken moeten wel verstelbaar zijn (langer ivm sneeuwdiepte), moet er een grote disc aan de onderzijde zitten en moeten de lussen verstelbaar zijn (handschoenen). Onze ervaring leert overigens dat een langlauf- of nordic walking grip uitstekend voldoet en zelfs beter houvast biedt dan de basis berglussen.

Gamaschen

Gamaschen zijn een nuttig accessoire. Door de gamaschen blijven de broekspijpen en schoenen vrij van sneeuw.

Kleding

Pas je aan de temperatuur aan en gebruik laagjes (ui-principe).

Schoenen

Hoge stevige bergschoenen zijn het beste.